Tanulságok az egyik leggazdagabb magyartól

Gattyán György 47 éves, és a Forbes listája alapján hazánk egyik leggazdagabb embere. Vagyonát nem privatizációval vagy állami megrendelésekkel építette, hanem önerőből. Dolgozott apja mellett a kőműves vállalkozásukban, testvérével autókereskedők voltak, de legtöbbet biztosítási ügynökként tanult. Sosem értett a technológiához, ma mégis informatikai cége révén híres. Meg persze a LivaJasmine.com szex videochat szolgáltatással. Ő sem talált fel újat, csak újított és az üzleti modellje is kiváló.

Ezen túl keveset lehet róla tudni, direkt kerüli a nyilvánosságot. Persze nem segít az sem, hogy Los Angelesben él, de van háza Párizsban is, és a cégét megosztja Budapest és Luxemburg között. A Forbes például nem tudta megszólítani a címlapsztárját, de Friderikusznak sikerült az atv-n. Ebből az interjúból és sok sajtóanyagból szedtem össze azt a négy  tulajdonságát, amit érdemes megtanulni tőle.

1. Kikezdhetetlen magabiztosság

“Ha van egy vízióm, akkor könnyebben végig tudom hajtani, ha nem értek a részletekhez, mert nem veszek el bennük.”

Elég erős idézet, sok vállalkozó nem vallja ezt magáénak. Gattyán szerint a vezetőnek folyton irányt kell mutatnia, magabiztosnak kell lennie. Folyamatosan személyiségfejlesztési tanácsadókhoz jár, hogy fejlődjön, megújuljon. Próbál lépést tartani a világgal, sőt egy lépéssel előtte járni. Ehhez fontos a gyors személyiségváltozás is. Mindig elkölti a pénzét, az sosem áll a bankszámláján: ezzel folyamatokat indít el, és ha visszajön, az szuper, de ha nem, akkor az a tanulási folyamat része. Nagyon fontos, hogy nála nincs olyan, hogy bukás. A sikertelenséget tanulási folyamatnak tekinti. Minden befuccsolt vállalkozását, leállított projektjét így értelmezi, e szerint él.

Gondolj bele, hogyha nem rágódnál a múltbéli hibáidon, hanem a napos oldalt néznéd. Ha minden hibád helyett abból a tanulságot vonnád le. A sikertelen projektből a sikeres elemeket kiemeled, és megtartod a következőnél. Egy ennyire a múlton rágódó országnak, mint a magyar, ez a legnehezebb rész, pont ezért raktam a lista elejére.

2. Maximális elhivatottság

Gattyán minden kezdeti tőkéjét beletette a vállalkozásba, a szervezetfejlesztésbe. És ha ezt a cikket vállalkozóként olvasod, akkor itt csak megvontad a vállad, mert ebben nincs semmi meglepő. Nemrég beszélgettem a Compleo-s srácokkal, és ők mondták, hogy rengeteg projekt érkezik hozzájuk, mindenkinek szuper ötlete van, de nincs pénze, amit beletenne. Pedig ha jobban feltúrjuk a sufnit egy régi kerékpárért, vagy eladjuk az autót, esetleg kisebb lakásba költözünk, akkor csak összejön annak a szervernek az ára. Sőt, ha a siker megköveteli, add ki a lakásod hétvégére, költözz addig a haverokhoz, szedd fel az alaptőkét és légy elhivatott. Aki nem meri a saját pénzét kockáztatni az ötletéért cserébe, az ne várjon külső forrást.

Gattyán elmesélt egy példát, amikor Vegasban voltak és elmentek rulettezni.

Először adott mindenkinek 100-100 dollárt. Nyertek, játszottak, és utána megkért mindenkit: egy kör alatt mindent el kellett bukniuk. Ellenkezve bár, de feltették az összes zsetonjukat, mindent elbuktak és kicsit szomorúan távoztak. Majd kifelé menet az utolsó asztalnál a saját zsebükből az összes pénzüket összetették és együtt feltették egyetlen közös mezőre. Bejött a piros, nyertek. Sokkal édesebb volt a siker. Gattyán György szerint ez adott volt, a siker kódolva volt, akkor és ott nem tudtak veszíteni.

A 2013-as atv interjú során, 1 éve még "csak" a 3. leggazdagabb magyar volt

A 2013-as atv interjú során, még “csak” a 3. leggazdagabb magyar volt

3. “Pixelpontos” tökéletesség

Egy ember 3 dologból áll: test, szellem, lélek. A testünket és a szellemünket szoktuk trenírozni, de a lelkünket nem. Pedig megfelelő lelki erővel kell rendelkezni az élethelyzetekre való reagáláshoz.

A fenti idézetben semmiféle vallásosság nincs, de talán megmagyarázza azt a feltétel nélküli hitet is, amelyet a hívők éreznek Isten iránt. Ez a lelkük “képzése”, így lesznek ők teljes emberek. Ha nem tartod magad hívőnek, törekedj a tökéletességre és trenírozd a lelked valamilyen képzéssel. Gattyánnak erre a válasz a saját képzőcége, az EOS (Expert-Operation System), amelynek egy mondatos összefoglalója: a körülöttünk változó világnak megfelelően változzunk mi is. A tréningcégről egyébként szinte csak rossz sajtó jelent meg, és ezeket olvasva tényleg nehezen érthető a módszerük.

Még a témához kapcsolódó idézet, hogy Gattyán szerint ha találkozunk egy problémával “előbb guglizzuk ki, mielőtt megpróbáljuk megoldani, mert nagy valószínűséggel van rá megoldás.” Utána azt fejlesztik tovább, és így lehetnek versenyelőnyben.

4. Közösségi megosztás

Ugye a leggazdagabb magyar nem ért az informatikához, ezért hitvallása, hogy be kell vonni a szakembereket, akik foglalkoznak a probléma megoldásával (neki meg marad a vízió követése). De itt nem elég bevonni az embereket, meg is kell tartani őket, és folyamatosan motiválni, tenni értük. Anno autókereskedőként a testvérével és szüleivel közösen vitték az üzletet, már akkor bevonta őket. Megvették vidéken, kiszépítették (ugye tökéletesség, 3. pont), és eladták Pesten. Amit keresett, azt visszaforgatta a cégébe (lásd 2. pont), szervereket vett belőle. Aztán ismét ment autót venni, de végig követte az álmát (1. pont).

Az a siker, ha tetszik az embereknek. Valami értéket kell teremteni, nem elég a pénz.

Az Andrássy úti plázájával kapcsolatosan elmondta, hogy mindenki bátran jöjjön be, nézzen szét és hátha talál valamit magának. Szerinte nem az a lényeg, hogy mit adunk ajándékba, hanem hogyan adjuk át.Adhatok egy pohár vizet is úgy, hogy lekötelezzem, de egy Ferrarit is úgy, hogy az megalázó.

 

One more thing

A kedvenc mondatommal zárnám, amit Gattyán mondott. Ez egy kicsit válasz a folyamatosan kötekedő újságíróknak és a fotelből minden-vállalkozó-csaló-vagy-szerencsés kommenthuszároknak is:

Bárki elveszíthet mindent, akár máról holnapra is. De nekem van B, C, D, E tervem is. Ha most le kéne adnom még a zakómat is, akkor is fel tudnám építeni magam pár év alatt újra, majdnem hasonló szintre.

By |október 7, 2017|Startup Sikersztorik| Tanulságok az egyik leggazdagabb magyartól bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

About the Author:

Az Innonic Group Zrt. HR és Üzletfejlesztési igazgatója, az IGEN Debrecen vállalkozó képzés társalapítója, a DOKK közgazdász alumni klub elnöke.