Hogyan vívd ki a tiszteletet 30 éves kor alatt?

Fordult már veled elő, hogy a korod miatt nem vettek komolyan? Velem igen. Nem kellemes érzés. De ha szeretnél a munkádban feljebb jutni a ranglétrán, vagy ügyvezetőként a lehető legtöbbet kihozni egy tárgyalásból, akkor ezt a problémát át kell ugrani! Ne lepődj meg, gyakran fogsz falakba ütközni. De van pár módszer, amivel 2 perc alatt tudatosíthatod bárkiben azt, hogy Te is egyenrangú vagy Vele. Azon túl persze, hogy maximális mértékben megadod a tiszteletet, legyen az akár egy jól menő vállalkozás tulajdonosa, vagy épp egy bolti eladó, akinél minden nap a reggelidet veszed!

Öltözködés

Öltözz úgy, ahogy az elvárható! Nem feltétlenül kell az öltöny, de ne is egy szakadt pólóban akarj tiszteletet kivívni. Minden iparágnak, munkahelynek, helyzetnek megvan a jól körülírható, bevált és elfogadott dress code-jai, amit nem érdemes felrúgni. Persze Mark Zuckerberg és Steve Jobs meg tudta tenni, hogy pólóban vagy épp garbóban nyomjon végig egy tárgyalást, de ehhez az kellett, hogy több milliónyi felhasználó vagy épp dollár legyen mögöttük. Amíg Neked ezek közül nincs meg valamelyik, érdemesebb megmaradni a hagyományosabb dolgoknál.

Beszéd

Felejtsd el a szlenget, káromkodást és hasonló dolgokat, amik maximum az egyetemi évek alatt az esti bulikban voltak szórakoztatóak, vagy épp még ott sem. Tudd a szakszavakat, beszélj választékosan, egyértelműen és megfelelő hangsúllyal. Függetlenül attól, hogy épp egy ügyfeleddel, munkatársaiddal vagy épp csak egy takarítóval kezdtél el beszélgetni. Nem tűnik nehéznek, de hidd el ez lehet az egyik legnehezebb feladat, ha nem vagy hozzászokva.

Tudj nemet mondani

Bánj szűkmarkúan az ígéretekkel! Akkor is, ha épp egy apróságról van szó, és akkor is, ha valami lényeges dologról. Csak azt vállald el, amit meg tudsz csinálni, még akkor is, ha épp nagyon rád akarnák sózni a dolgot, vagy épp te is szívesen a hátadra vennéd. Elaprózódsz, és így semmivel sem leszel készen. Ennek a vége pedig az lehet, hogy elveszted a szavahihetőségedet, és senki sem fog komolyan venni. Hidd el, hogy egy jó főnök megérti, ha túlterheltség vagy valami más nyomós érv miatt nem vállalsz el valamit. Sőt, még akár meg is köszönheti (igen, megesik az ilyen is), mivel ekkor olyan valakinek tudja leosztani a feladatot, akinek van arra ideje, és meg tudja határidőre csinálni.

Csak pozitívan  ?

Ki tűnik Neked szimpatikusabbnak, és kinek tudod jobban elfogadni a tanácsait? Egy olyan embernek, aki folyton kesereg, és semmi sem jó Neki, vagy egy olyan embernek, aki elejt néha egy-egy viccet, és még mosolyogni is képes. Talán nem illik a képbe, és a tisztelet szóhoz a mogorvaságot párosítják a legtöbben, de a tapasztalatom azt mutatja, a közvetlenség és a mosoly csodákra képes. (Mert a mosoly egy olyan görbe, ami mindent egyenesbe hoz:))

Légy megbízható!

Ezt nemrég már érintettem. De annál azért többről van szó. Amit rád osztanak, vagy amit elvállalsz 110%-ban teljesítsd! Mi a jobb, sokat ígérni és keveset adni, vagy keveset ígérni és többet adni? Légy proaktív, kreatív, és ne is rejtsd véka alá az ötleteid. De ne ragadj itt meg, ezeket próbáld meg kivitelezni, ha van rá módod és lehetőséged. A legjobb az, ha nemcsak gyűlnek a jó ötletek, hanem ha a jó ötletek meg is valósulnak. És még jobb, ha ezeket valamiképp Te tudod megvalósítani.

Tanulj! Folyton!

Jó pap, holtig tanul, szokták mondani. De azért nem árt az sem, ha Te is megpróbálsz minél jobb lenni legalább egy szakterületeden, legalább a munkádban! Ehhez pedig a legjobb, ha képzed magad. Erre már számtalan eszköz van az online, ingyenes képzésektől kezdve akár egy újabb diploma megszerzéséig. Nem szégyen másoktól tanulni, és bár mi magyarok nem nagyon szeretünk, de kérdezni is kifejezetten javallott! ? Nyugodtan használd ezeket a módszereket is.

By |október 11, 2017|Önfejlesztés| Hogyan vívd ki a tiszteletet 30 éves kor alatt? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

About the Author:

Keresztény, konzervatív, rendíthetetlen optimista, eltévedt bölcsész, folytonos ötletelő, a Debrecen Bár társalapítója, és boldog ember. Célom, hogy sikeres vállalkozások indítását és fejlődését segítsem itt, Debrecenben.