Hogyan találj időt arra a fontos dolog megvalósítására?

3 hónappal ezelőtt eldöntöttem, hogy valóra váltom egyik régi álmom, és végre szervezek egy startup meetupot 30 nap alatt. A meetup létrejött, sikeres volt (be is fogok számolni róla:)), bár nem 30 nap alatt. Kevesebb idő elég volt. És tulajdonképpen csak 3 elvet kellett követnem….

1. Vezess naptárt

Nem igaz az, hogy az embernek arra van ideje, amire akarja. Lehet, hogy sokan dobálóznak ezzel a kijelentéssel, de elképzelni sem tudják, mekkora ostobaság ez! Legtöbbször olyan barátaimtól hallottam, akik megpróbáltak “érzelmileg zsarolni”, vagy valami hihetetlen fontos szívességre akartak megkérni. De például a feleségemtől soha nem hallom, akivel néha csak vacsorakor tudok egy kicsit beszélgeti, vagy havonta elmenni egy közös programra. Minden embernek ugyanis napi 24, heti 168 órája van. Ne ennyi időbe nem lehet mindent besűríteni, amit szeretne! Amíg ezt a tényt nem fogadod el, addig olyan leszel, mint az a macska, aki a saját farkát kergeti…

Gondosan el kell döntened, mit szeretnél tenni, és kezd is el csinálni. Arra fókuszálj, kelj azzal reggel és este, és tervezd meg jó alaposan hogy is lesz az egész. Bele kell valahogy sűrítened a naptáradba, rá kell szánnod azt a napi 1-2 órát, különben annyi, jön megint a mókuskerék.

2. “A kész tény a legjobb múzsa”

Tudjátok mikor kezdett el pörögni minden? Mikor kezdődött el az igazi meetup szervezés? Mikor meglett az időpontja, és a vendégelőadók. Na innen már nem volt visszaút. Hogy ne égjek mint a Reichstag, kellett egy helyszín, vendégek és minden ami azt eredményezi, hogy jó legyen az este.

Szóval bármi, amit elkezdesz legyen jól megfogható, és legyen egy olyan kényszerítő dolog benne, ami téged motivál. Ha szeretnél egy könyvet írni, akkor jelentsd be a barátaidnak, hogy készül, akik később rugdosni fognak, ha nem lesz kész. Vagy mittudomén, a lényeg, hogy ne tudj elkummantani semmit, mert ha rajtad múlik a dolog, soha nem lesz kész semmi.

3. Tudj nemet mondani

Talán ez a legnehezebb. Nemrég voltunk nyaralni a feleségemmel. Mikor sétáltunk észrevettem, hogy 1 étteremben telt ház volt, míg a szomszédai jó ha félig voltak. Ez pedig azért volt, mert mikor megürült egy asztaluk, akkor a pincér, aki kikísérte az asztalnál ülőket megállt a bejáratnál, és az ott épp éttermet keresőket megszólította, pár mondatot beszélt velük, majd behívta, és leültette az asztalhoz. Nem sokan mondtak neki nemet. Volt már veled is, hogy csak azért mondtál igent, mert nem akartál valakit megbántani, vagy mert szégyelltél volna nemet mondani, stb. Pedig bizony néha muszáj. Ha valamit el akarsz érni, akkor tuti, hogy más dolgokra nem lesz időd, energiád, lehetőséged, stb. Szóval jól döntsd el, mi az a max 3-5 dolog, amivel foglalkozni akarsz, és csak arra koncentrálj. Minden másra mondj nemet.

Az elhatározás nekem hónapokba telt, de a meetup megszervezésére, az 2 hét volt. Nem is értem, miért vártam ezzel ennyit. Szóval ha meg akarsz valósítani valamit jobb, ha minél hamarabb hozzákezdesz…

Érdekelne a Ti véleményetek, tapasztalatotok is. Kommentben írjátok meg, hogyan tudtok időt szakítani arra a bizonyos fontos dologra?

By |október 9, 2017|Önfejlesztés| Hogyan találj időt arra a fontos dolog megvalósítására? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

About the Author:

Keresztény, konzervatív, rendíthetetlen optimista, eltévedt bölcsész, folytonos ötletelő, a Debrecen Bár társalapítója, és boldog ember. Célom, hogy sikeres vállalkozások indítását és fejlődését segítsem itt, Debrecenben.