LinkedIn céges segédlet

A bejegyzés azoknak a cégeknek, vállalkozóknak (és részben magánszemélyeknek) szól, akik még nem építették fel a céges LinkedIn profiljukat. Most lépésről lépésre bemutatom a menetét.

A LinkedIn egyébként büszkén hirdeti magáról, hogy ez a világ legnagyobb szakmai közösségi oldala. 500 milliónál is több felhasználójuk van, saját magad szerkesztheted a szakmai identitásodat és szélesítheted a kapcsolati körödet. Ezen kívül tudáshoz, elemzésekhez és lehetőségekhez is juthatsz – a reklámszöveg szerint. ? Amit viszont nem ők mondanak róluk, hanem a Forbes amerikai üzleti magazin, amely elkészíti minden évben a leggazdagabb 500 listáját, hogy a LinkedIn-en fenn van mind az összes (!) listatag, míg a Facebookon alig pár tíz százalék. Ez a legnagyobb különbség, hogy a profi szakemberek is komolyan veszik ezt az oldalt, és elindult egyfajta presztízsverseny is, hogy kinek milyen oldala és közössége van fenn a LinkedIn-en. Amíg Facebookon rajongói tábort és rajongói közösséget lehet építeni, addig itt professzionális hálót építeni, fókuszcsoportot tesztelni, véleményvezéreket nevelni és persze üzleti lehetőségeket találni.

Van ez a képen látható ebook,  amely tartalmazza mindazt, amit most leírok, ez a forrásom. Te is letöltheted innen (regisztráció kell hozzá). Van kezdőknek szóló könyv is, viszont amit itt bemutatók, az már a haladó szint.

Természetesen a legalapvetőbb elem, hogy 100%-osan kihasználd az oldal funkcióit, és töltsd fel az összes részt a szakmai tudásoddal! Itt még a saját oldaladról beszélünk, és nem a cégedéről. A saját oldaladon is legyen egy bizalmat ébresztő, profi fotód, és nagyon ügyelj a “headline”-ra, ahova 120 karaktert írhatsz, és pont ennyi lehetőséged van megfogni az oldaladra tévedőket, hogy nézzék meg a tudásod. Saját tapasztalatom, hogy a munkát keresőknek teljesen kereshető és megtekinthető az oldaluk, míg az alkalmazásban állóknak szinte teljesen titkos, még a nevüket sem íratják ki. Szerintem utóbbi óriási öngól egy közösségi oldalon… Miután kitöltötted a szakmai előmeneteled részt, és megvannak az első ismerőseid, következik a legjobb rész, ami tetszik a LinkedIn-ben: az ajánlás. Adj annyit, amennyit helyesnek tartasz, ne fukarkodj a dicsérettel, ha szívből jön. Jó esetben vissza is kapod (kérés nélkül!) az ajánlásokat, és egy 100%-os profilhoz legalább 3 ajánlás kell kollégáktól, főnököktől, üzleti partnerektől.

Na és most jön pár trükk: optimalizáld a LinkedIn profilodat a neveddel! Tehát megteheted azt, hogy a profilod url címe a következő: linkedin.com/in/kovacsistvan Így egyébként első találatos lehet az oldalad a google keresésében. Add meg a weboldalad nevét és a twitter fiókodét is, ha nyilvánosan kezeled, sőt utóbbit össze is kötheted a LinkedIn üzenőfaladdal, hogy ott automatikusan megjelenjenek a tweetjeid.

Az igazi profi prezentációidat tedd fel a slideshare oldalára, hogy mindenki prezentálási módban online élvezhesse – majd illeszd be a profilodba! Ugyanígy feltüntetheted a blogodat vagy weboldaladat, de szavazásokat is könnyen indíthatsz (polls).

Ha kész a személyes profilod, akkor ismerőseid számát több módon is növelheted:

 • írj be egy email címed, engedd, hogy hozzáférjenek a címlistádhoz, és így gyorsan megtalálja a program az ismerőseidet,
 • add meg a korábbi munkahelyeid és iskoláid, és a program ezekről a helyekről is ajánl fel ismerősöket,
 • kövesd le ismerőseid ismerőseit új kapcsolatok létrehozásáért,
 • írd be a keresőbe valaki nevét, email címét, cégnevét, iskoláját, hogy rátalálj,
 • csatlakozz érdeklődésed szerinti csoportokhoz, amin belül szintén tudsz keresni,
 • végül pedig állíts be egy emlékeztetőt (alert), hogy a LinkedIn minden héten küldjön neked levelet potenciális ismerőseid listájával, automatikusan végigjárva ugyanezt a fenti listát.

Céges profil beállítása

Igaz, hogy csak itt térek rá a céges profilra, de az mit sem ér, ha a személyes profilod nem 100%-os. Valamint sok hasonló tevékenység lesz, amelyet nem ismétlek el feleslegesen. Cégednél arra kell ügyelni, hogy a LinkedIn egy közösségi oldal, amit 24/7 látogatnak (a nap 24 órájában, a hét minden napján). Így az itteni profilodat legalább annyira aprólékosan töltsd ki, mint a céged weboldalát. A céges profilodhoz megadhatsz kulcsszavakat, könnyítve a rád találást, valamint kiválaszthatod iparágad, településed és persze online kommunikációs csatornáid is hozzá csatolhatod (blog, rss, hírek, twitter).

A legnagyobb durranás egyébként egy saját csoport indítása. Az azonos érdeklődésű embereket egy csoportba gyűjtheted, akik megosztják egymással az információikat és vitázhatnak a trendekről, termékekről. Gondolj bele, hogyha egyedülálló vagy egy részpiacon, például Debrecenben egyedül te forgalmazol Porsche autókat, akkor létrehozhatsz egy debreceni Porsche kedvelők csoportot, akik minden apróságot itt vitatnak meg, te pedig erősítheted a közösséget az új hírekkel, termékinfókkal, betekintésekkel, sőt a tesztnapjaid előkészületeivel, élménybeszámolóival.

Persze a csoportodat reklámoznod is kell, hogy elérje a megfelelő nézőszámot. Itt van pár tipp hozzá:

 1. Reklámozd a weboldaladon a csoportot! Egy logó + egy link, és a weboldalad látogatói máris átalakulhatnak nézelődőből résztvevővé.
 2. Készítsd egy szabályzatot, hogy mit lehet és mit nem! Ha “linkháború” alakul ki az értelmes beszélgetések helyett, akkor senki nem fog csatlakozni.
 3. Légy elkötelezett a csoportod mellett! Válaszolj a felmerült kérdésekre, állítsd be, hogy a tagok kommentjei és megosztásai feltűnjenek az ő üzenőfalukon, indíts új beszédtémákat folyamatosan.
 4. Tegyél bejelentést! Az egyik legjobb dolog csoport-menedzserként, hogy hetente max. egyszer küldhetsz minden tagodnak egy bejelentést emailben. Ez lehet egy stratégiailag fontos esemény, egy fontos mérföldkő, vagy ingyenes anyagok.
 5. Tűnj ki a profizmusoddal! Van a LinkedIn Answers (LinkedIn Válaszok) rész, ahol 22 iparág kérdezz-felelek gyűjteménye található. Ide bátrabban tesznek fel a hétköznapi érdeklődők is kérdéseket, mert csak névvel, képpel, tehát valós személyiséggel rendelkező felhasználók adhatnak rá választ. Segíts a közösségnek és duplán kapod vissza!

A könyv további részeiben tippeket kaphatsz arra is, hogy magadat hogyan add el, de sok különbséget az már nem tartalmaz ahhoz képest, amiket eddig felsoroltam. Valamint reklámozza még a készítők saját szoftverét, amellyel mérheted a ROI-d (return of investment, befektetett erőforrásaid megtérülését). Mivel ez nem alapfunkció, így ez is kimarad.

Kérdés: Egy korábbi felmérésünk alapján nagyon kevesen használjátok még a LinkedIn-t. Ha te azon kevesek egyike vagy, akkor mire használod? Ha még nem kezdtél bele, akkor mi tart vissza?

By |október 9, 2017|Marketing| LinkedIn céges segédlet bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

About the Author:

Az Innonic Group Zrt. HR és Üzletfejlesztési igazgatója, az IGEN Debrecen vállalkozó képzés társalapítója, a DOKK közgazdász alumni klub elnöke.