Angyalok, akik köztünk élnek. Milliókat remélhetsz tőlük!

Ha valakinek van egy jó ötlete, vagy egy ígéretesnek tűnő, induló vállalkozása, eljön az az időszak, amikor a dinamikus fejlődéshez tőkét kell bevonnia. Már több lehetőséről is írtunk nektek, mint például a 3F stratégia, vagy a crowdfunding, de most szeretnénk egy újabbat bemutatni. A magánbefektetők egyik csoportját, az üzleti angyalokat. Kik is ők, mit csinálnak, és miben tudnak segíteni.

Kik is azok az üzleti angyalok (angel investors)?

Üzleti angyalnak hívják a saját tőkéjét, vagy egy kisebb, vagyonosabb csoport tőkéjét (angel group) használó befektetőt, aki korai fázisban – sokszor már egy ötlet és egy csapat megléte esetén – száll be egy cégbe, és segíti azt a tőke mellett kapcsolataival, tapasztalatával, tanácsaival. A befektetett pénzükért cserébe ezek a magánszemélyek elsősorban részesedést kérnek a cég tulajdonrészéből, illetve gyakran jogot arra is, hogy a cég stratégiai döntéseiben részt vegyenek.

Az üzleti angyal pénze nem arra való, hogy egy bajba jutott (eladósodott, veszteséges, a fizetőképesség határán táncoló) vállalkozást levegőhöz juttasson; nem is arra, hogy egy már működő vállalkozás nagyot bővülhessen. Az üzleti angyalra ahhoz van szükség, hogy a vállalkozás egyáltalán beindulhasson.

Mennyi tőkét fektetnek be az üzleti angyalok?

Az üzleti angyalok változó nagyságrendben fektetnek be. Ők tulajdonképpen a hidat képezik az induló vállalkozások, startupok számára a kezdeti saját vagy ismerősök pénzéből való elindulás, és egy későbbi nagyobb tőkebevonás között.  Így tulajdonképpen annyi pénzt adnak, amennyiből egy vállalkozás be tud indulni. Ez a tengerentúlon 5000 és 500 000 dollár, itthon 2-3 millió forint és pár tíz millió forint közötti összeget jelent. Azért ennyi, mert pár ezer dollárt, és pár százezer forintot a projektgazdáknak is rá kell szánniuk a cég elindítására, már csak azért is, hogy kellőképp motiváltak legyenek annak sikerében. Ha pedig sikerül beindulni a vállalkozásnak, akkor utána kockázati tőkések, újabb seed befektetők jöhetnek szóba, akik nagyobb befektetésekkel tudják segíteni a startupokat.

Hogy fektetnek be?

Az üzleti angyalok annak reményében fektetnek be egy vállalkozásba, mert látják az esélyét annak, hogy a közeljövőben az sikeres lehet, és kiugró eredményeket érhet el. Ezen megfontolásból kérnek ők tulajdonrészt. Mert ha egy cég tényleg jól teljesít, akkor megnő a cég értéke, így a tulajdonosok tulajdonrészeinek értéke is. És ezt a tulajdonrészt az üzleti angyal később pénzzé is szeretné tenni, például akkor, ha a cégre ajánlatot tesz egy nagyobb vállalat vagy egy nagyobb befektető.

Tehát úgy vágnak bele a befektetésbe, a közös munkába az adott céggel, hogy azt mondják, itt van ennyi pénz, ezekkel a feltételekkel, és menjen a „rock and roll”. Így a befektetés akár 2-3 hét alatt lezárható. Gyors, könnyű pénz világos feltételekkel, az erkölcsi kockázaton túl nem sok veszítenivalóval. Mindkét fél hisz a cégben, a csapatban, a termékben, ezért elindulnak bízva a sikerben. Benne van persze, hogy nem jön be a dolog. Sőt, elég gyakran nem is jön be. Ekkor az üzleti angyal bukja a pénzét, az ötletgazda pedig a cégét. Ennyi, mindenki megy tovább.

Hol lehet őket megtalálni?

Justin Timberlake_Sean Parker

A kérdés nagyon jó, és nagyon összetett. A leghíresebb üzleti angyalok például Sean Parker (aki az elsők egyikeként beszállt a Facebookba, és ezzel mocskosul meggazdagodott, őt játssza Justin Timberlake a Social Network című filmben), Peter Thiel (aki a LinkedIn-be szállt be), Ashton Kutcher (Skype AirBNB). Igen, ők mind az USA-ban fektetnek be. Sőt, még Holywoodban is egyre többen vannak! Sajnos Európában, és főleg itthon elég kevés üzleti angyalt lehet találni. Azért is, mert nincs nagy hagyománya, és azért is, mert ha valakinek van pár 100 millió forintja, és be is szeretné fektetni, akkor sem veri azt nagy dobra. Ilyenek vagyunk. Pár üzleti angyalt azért lehet találni itthon, például Szőke Mártont, az IndexTools korábbi alapítóját (az IndexTools-t a Yahoo! vásárolta meg évekkel ezelőtt), de a számuk elég kevés. Mindenesetre érdemes ismerkedni, nyitott füllel járni, a lehetőségeket megragadni, mert ha valakinek szerencséje van, nagyot nyerhet egy üzleti angyallal.

Az üzleti angyalokról ajánlom még figyelmetekbe Bőgyel György előadását a CEU-ról.

By |október 6, 2017|Finanszírozás| Angyalok, akik köztünk élnek. Milliókat remélhetsz tőlük! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

About the Author:

Keresztény, konzervatív, rendíthetetlen optimista, eltévedt bölcsész, folytonos ötletelő, a Debrecen Bár társalapítója, és boldog ember. Célom, hogy sikeres vállalkozások indítását és fejlődését segítsem itt, Debrecenben.