Hogyan rakd össze a csapatod?

Az ötlet semmi, a megvalósítás minden. De ehhez is kell egy csapat. Társak nélkül elindítani bármit is, szerintem nagyon nehéz. Számomra meg tulajdonképpen egy lehetetlen feladat, ezért szeretem magam körbevenni tehetséges emberekkel, vagy csatlakozok egy jó csapathoz. Ha vállalkozást, startupot indít valaki, akkor is jól meg kell nézni, hogy kikkel szeretne, tudsz és akar együtt dolgozni. Hidd el, a sikerhez ez egy olyan összetevő, ami a végeredményt a legnagyobb részben befolyásolja, hisz az elején ötleten kívül csak ez létezik és működik. Egy jó csapat egy rossz tervet is meg tud csinálni, de egy gyengébb csapat egy fantasztikus ötletet is könnyen el tud bukni!

Az elején biztosan van egy ötleted, aminek a megvalósításához társakat keresel. Ha valakinek van tőkéje, akkor ez persze könnyebb. Meghatározza milyen emberekre van szüksége, körbenéz az ismerősei között, álláshirdetést ad fel  (itthon is egyre több startup-os álláshirdetést lehet találni) új céget alapít, megpróbálja tehetséges emberekkel feltölteni, akiket meg is fizet. Hogy biztos legyen az alkalmazottak hosszútávú elköteleződése, ezért részvényopciókat ad nekik. De ahhoz, hogy alkalmazottakat tudj foglalkoztatni, ahhoz bizony pénz kell. Az meg ugye nem sok van egy egyetemről épphogy csak kikerült embernek. Na de akkor mit lehet tenni?

Először is jól végiggondolni, hogy az ötleted, amid van, az tényleg olyan jó-e, üzletileg hasznostható, megvalóstható, egyáltalán érdemes-e erre időt pazarolnod, és ha igen, akkor kezdj el erre tudatosan készülni. (Ezekről már olvashattatok ittittittittitt és itt is.) Az első, és legfontosabb, még mielőtt bármi konkrétat elkezdenél, az a csapatnak az összerakása.

Mark Suster: How to Configure Your Startup Team

Meg kell találni azt a társalapítót, társalapítókat, akikkel együtt fogsz tudni dolgozni. Ez kicsit olyan mint egy házasság. Valami miatt egymás mellett döntenek a felek, elkezdődik a munka, jönnek a mindennapok. Biztosan lesznek viták, változnak a dolgok, lesznek nehézségek, problémák, de tulajdonképpen a cél közös, így könnyebb kitartani is egymás mellett. Tapasztalatból beszélek. Mi a saját startupunkon már 8 hónapja dolgozunk, de eddig csak a 2 alapító személye nem változott. Hogy ezt mi eredményezte? Hm… Jó kérdés. Több cikk is foglalkozik ezzel (amik nekem tetszettek: ezezami magyarul itt olvashatóez) Talán a legfontosabb dolgok, amiket kiemelnék én is, azok a következőek:

  • egymást kiegésztő készségek
  • kölcsönös tisztelet
  • összhangban lévő célok
  • nyitottság és rugalmasság
  • személyes szimpátia

Yep, ennyi minden, sőt még több is kell, például, hogy tudjatok vitatkozni, és legfőképp, hogy tudjatok közös nevezőre is jutni. Mert hát a legfontosabb döntések bizony az alapítók vállát nyomják, hogy merre fejlesszük tovább az ötletet, mit kezdjünk el, mit hagyjunk abba, stb. De ha a döntések megvannak, akkor pedig kell egy csapat, ami ezt megcsinálja, mert hát ketten egy idő után kevesek lesztek.

Nekünk ebben is nagy szerencsénk volt. Egy jó csapatot mindenképp időbe telik összerakni, nem megy egyik hétről a másikra, még akkor sem, ha a munka halad. Arról meg ne is beszéljünk milyen az, mikor nem halad. Nemrég történt meg velünk, hogy fél év fejlesztése került veszélyben mert nehezen sikerült megoldanunk egy problémát. 4 részfeladat volt, amit meg kellett oldanunk, hogy a kitalált internetes real-time szűrő programunkat működtetni tudjuk. Ezekből egy dolog nem nagyon akart működni, akárhogy próbáltuk. Ez azért volt szörnyű, mert azt hittük ez lesz a legkönnyebb, de hát kiderült hogy nem. Lényeg a lényeg, 2 hónapja szenvedtünk. Nem működtek a kitalált megoldások, a motivációt néha eléggé megcsappant, és nem tudtuk mi lesz. De tartottuk egymásban a lelket. Beszéltünk egymással, bátorítottuk egymással, együtt izzadtunk, idegeskedtünk, teszteltünk, dolgoztunk. Nincs is jobb csapatépítő!  Aztán pedig egyszer csak jött Atis, a programozónk, aki hetekig, hajnalokig gyűrte a dolgot a munkaideje után, és kedden bejelentette, hogy kész a cucc. Nem adta fel, tudta mit és hogyan kell csinálni (vagy ha nem is tudta megoldotta), és adott nekünk egy nagy lökést ? Mi meg alig várjuk, hogy tovább dolgozzunk, és csináljuk az eltervezett lépéseket.

Szóval azt gondolom ilyen egy jó csapat. Akik együtt és egymásért dolgoznak, és az ötletből azért lesz valami, mert nem adják fel, még akkor sem, ha épp nem megy vagy épp nem úgy sikerül valami, ahogy várnánk. Jah, és ezt úgy, hogy eddig még mindenki csak beletett a projektbe, valaki idejét és a tudását, valaki meg a pénzét is. Eddig még senki nem kapott fizetést. És tudjuk, hogy ez egy darabig valószínűleg így is marad, de mindenki csinálja, mindenki dolgozik, mert látja az alagút végét, és tudjuk, hogy valami jót csinálunk.

Tehát mit lehet csinálni, ha nincs pénzed a csapatra? Nos be kell látni, hogy így egyrészt hendikeppel indulsz, másrészt meg nem is lehetne jobban, ha a legütősebb csapatot akarod összerakni! Nem, nem kaptam napszúrást (nézzetek ki az ablakon, nem is lehetne)! Gondolj bele: van két programozó, ugyanazzal a tudással, és odaállsz eléjük, hogy: “hé, van egy ötletem, ami eléggé sikergyanús, de nincs pénzem, dolgoznál velem”. Válasz 1: “ingyen nem dolgozom, és nincs is időm, szia.” Válasz 2: “ingyen nem dolgozom, de érdekelne az ötlet”. Mit gondolsz, ki lesz az, akivel könnyebben együtt tudsz dolgozni? Pontosan, az első. Neki csak pénz kell, és csinálja, viszont ez azzal is jár, hogy ha a pénzed elfogy, akkor egyedül maradsz. Mit gondolsz, ki az, aki az ötleted nagyobb eséllyel viheti sikerre? A nyertes persze, hogy a második, és ez a fontosabb egy startupnál. Mivel ha érdekli a dolog, és fantáziát lát benne, csak akkor fog veled dolgozni, mégpedig annak a reményében, hogy később így a sikerből is közösen részesültök. És ha a feladatokra találsz ez alapján embereket, na akkor lesz egy sikeresélyes csapatod!

Érdekelne a véleményetek, tapasztalatotok. Ti hogyan kerestek munkatársakat egy startuphoz?

By |október 13, 2017|Csapat| Hogyan rakd össze a csapatod? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

About the Author:

Keresztény, konzervatív, rendíthetetlen optimista, eltévedt bölcsész, folytonos ötletelő, a Debrecen Bár társalapítója, és boldog ember. Célom, hogy sikeres vállalkozások indítását és fejlődését segítsem itt, Debrecenben.